Om ConSave Projektet

Hos Maturix har vi en research afdeling der samarbejder med universiteter, partnere og andre aktører om at udvikle og gennemføre projekter der har til hensigt at hjælp byggeindustrien i fremtiden.

Problemet

Frem til nu er der udgivet en stor mængde studier og data omhandlende måder hvorpå cementindholdet kan reduceres og derved sænke CO2 aftrykket af beton. Ofte bliver denne viden dog ikke implementeret og brugt ude på byggepladserne. Der hersker desuden en tendens til at lave betonen med specifikationer langt højere end hvad er påkrævet (På engelsk: "over-engineering").

Vi definerer denne tendens som "Brugen af en betonblanding eller klasse der overstiger den specificerede trykstyrke med én eller flere styrkeklasser." For eksempel, hvis kravspecifikationerne til et betongulv kræver en C20/25 betonblanding, men i stedet bruges der en C30/35. Dette problem skyldes hovedsageligt en kombination af at ville risikobegrænse samt tidlig styrke krav. Normalt vil en højere styrkeklasse blive bestilt for at:

Dette problem er vigtigt fordi at jo højere cement-indholdet er jo højere vil CO2 aftrykket som konsekvens blive. Derfor, hvis en højere styrkeklasse bruges vil CO2 aftrykket af betonen stige. Hvis stigningen i styrkeklasse kan minimeres eller undgås vil en del af CO2 aftrykket som resultat kunne undgås.

Projekt Mål

Consave projektet ønsker at bidrage til at løse ovenstående problem på flere forskellige måder. I denne artikel, vil vi forklare én af dem - CO2 beregneren - i detaljer, da resten stadig er under udvikling.

CO2 Beregner

Udviklingen af en CO2 beregner der hjælper de forskellige aktører med at forstå hvordan deres beslutninger har effekt på CO2 udledningen. Beregneren viser sammenhængen mellem beton klasserne, tidlig styrke valg og CO2 udledningen. Målet med dette er at gøre sammenhængen synlig for de relevante aktører så de kan vælge den bedste beton til opgaven. Dette vil forhåbentligt hjælpe med at minimere den "over-engineering" der finder sted netop for at opnå den krævede tidlige styrke og risikobegrænsning.

Projekt Partnere

Consave projektet gennemføres i samarbejde med Dansk Teknologisk Institut, Dansk Beton, Danmarks Tekniske Universitet og Maturix. Projektet forløber fra August 2021 til August 2023 og er støttet af MUDP under Miljøstyrelsen.

Kontaktperson

Thomas Juhl, Maturix: [email protected]